Yılanların Deri Değiştirme Süreci ve Önemi
Yılanların Deri Değiştirme Süreci
Her hayvanın kendine özgü ve ilginç özellikleri vardır. Bu özellikler, çoğu zaman bizler için merak uyandırıcıdır, ancak bu hayvanlar için tamamen doğal bir durumdur. Bugün yılanların en dikkat çekici özelliklerinden biri olan deri değiştirme sürecinden bahsedeceğiz. Hepimiz yılanların deri değiştirdiğini biliyoruz, ancak bunun nedenini hiç düşündünüz mü?
Yılanlar büyüdükçe, derileri büyümez. İnsanlar olarak biz büyüdüğümüzde derimiz de bizimle birlikte genişler; her gün milyonlarca cilt hücresi dökeriz. Ancak yılanların büyüme sürecinde, derileri aynı boyutta kalır ve bu durum, onları zamanla rahatsız etmeye başlar. Yılanların derilerinin altında yeni bir cilt katmanı oluşur. Deri dökme süreci başlamadan önce, yılanların derisi mavimsi bir renk almaya başlar ve gözlerinde opak ya da buğulu bir görünüm ortaya çıkar.
Eski derilerini atmak için yılanlar, genellikle bir ağaç ya da kaya gibi sert yüzeylere sürterek bu süreci başlatırlar. Çoğu yılan, bu sert yüzeylere burunlarının ucunu sürtmek suretiyle eski derilerini çıkarmaya çalışır. Bununla birlikte, bazıları derilerini suya da dökme yoluna gider. Yılanlar, yılda 4 ila 12 kez deri dökme işlemi gerçekleştirebilirler!
Bu deri dökme işlemi, “ecdysis” olarak adlandırılır ve hem yılanların büyümelerini destekler hem de eski derilerine yapışmış olabilecek bakterileri ve parazitleri atmalarına yardımcı olur. Yani, bu durum tamamen doğal bir süreçtir ve yılanların sağlığı için son derece önemlidir. Yılanların deri dökme sıklığı, yaş, tür, hava durumu, beslenme ve mevcut bakteri ile parazitlerin varlığı gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir; bazı yılanlar ayda bir kez deri dökebilirler.
Yılanların bu şaşırtıcı deri dökme sürecinin ardındaki nedenleri biliyor muydunuz? Kaynaklar: Reconnect with Nature, Petmania
Yılanların büyülü dünyasından daha fazlası için: