Yanık tedavisi sürecinde dikkat edilmesi gereken önemli noktaları keşfedin. Yanık türleri, ilk müdahale yöntemleri ve iyileşme sürecinde nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında bilgi edinin.
Yanık tedavisinde yapılan yanlış uygulamaların iyileşme sürecini ciddi şekilde olumsuz etkilediğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Özyıldız, özellikle buz uygulamasının ve kontrolsüz ilaç kullanımının hastalara zarar verebileceğine dikkat çekti. Yanık durumunda doğru müdahalenin kritik önemine vurgu yapan Özyıldız, hastaların yapması ve kaçınması gerekenler konusunda önemli uyarılarda bulundu.
3 Nisan 2023’te hizmete giren Kocaeli Şehir Hastanesi‘ndeki Yanık Merkezi, poliklinik, 8 yataklı servis, 4 yataklı 3. basamak yoğun bakım ve 1 ameliyathaneden oluşmaktadır. Bu merkezi, il dışında başta İstanbul, Sakarya ve Düzce olmak üzere geniş bir bölgeye hizmet vermektedir. İdari Sorumlu Cerrahı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Özyıldız koordinasyonunda çalışan merkezdeki uzmanlar, son iki yılda binlerce hastayı tedavi ederek sağlıklarına kavuşturmuştur.
Ciddi derecede yanıkları bulunan hastaları takip ve tedavi etmek üzere merkeze aldıklarını belirten Özyıldız, boş yer olmaması durumunda hafif yaralı hastaları mağdur etmeden başka servislere naklettiklerini ifade etti. Özyıldız, hastaların yaklaşık %50’sinin il dışından sevk edildiğini kaydetti. Kocaeli Şehir Hastanesi ve Yanık Merkezi’nin tam donanımlı olduğunu vurgulayan Özyıldız, şu bilgileri paylaştı:
Bu tür yanık vakalarında hastayı öncelikle ısı kaynağından uzaklaştırmanın önemine dikkat çeken Özyıldız, yanan bölgedeki kıyafetlerin kontrollü bir şekilde çıkarılması ve hastanın soğutulmasının gerekliliğini ifade etti. Özyıldız, “Hastanın dokusundaki ısı artışı, yanıklara neden olmaktadır. Doku sıcaklığı 44-45 dereceye ulaştığında yanık süreci devam eder. Bu nedenle vücut ısısını 43-44 derecelere düşürmezseniz yanma durmaz. Yaklaşık 8-15 derece arasındaki bir çeşme suyuyla soğutma işlemi oldukça faydalıdır” diye konuştu.
Yanık vakası tedavisi için hastaların sürekli bir arayış içinde olduğunu aktaran Özyıldız, sağlık kuruluşlarındaki yanık merkezi sayılarının artmasının vatandaşların bazı alışkanlıklarından vazgeçmelerine neden olabileceğini belirtti. Eczaneden alınan ilaçların kontrolsüz bir şekilde kullanıldığını da vurgulayan Özyıldız, “İnsanlar eczaneye gidip yanık ilacı istediğinde o yanıkla ilgili ilaçlar hasta yakınlarına veriliyor. Ancak bu ilaçlar, zamanlaması ve sıralamasına uyulmaksızın kontrolsüz şekilde kullanılmaktadır,” dedi.
Yanık vakalarında bilinçli davranılması gerektiğini yineleyen Özyıldız, “Eczaneden alınan ya da evde hazırlanan, vatandaşların ‘yararlı’ diye tabir ettiği her şeyin bir alanı vardır ama bunun yerini, zamanını bilmiyorsanız hepsi kocakarı ilacı oluyor. Senin eczaneden aldığın ilaç da kocakarı ilacıdır, benim için bir şey ifade etmiyor. Çünkü sen onun yerini bilmedikten sonra bocalıyorsun,” diyerek sözlerini sonlandırdı.