enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,9545
EURO
37,3941
ALTIN
3.303,99
BIST
9.807,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sakarya
Kar Yağışlı
5°C
Sakarya
5°C
Kar Yağışlı
Çarşamba Kar Yağışlı
4°C
Perşembe Hafif Kar Yağışlı
6°C
Cuma Hafif Yağmurlu
7°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
6°C

Steam Deck OLED vs ASUS ROG Ally X: Hangisi Daha İyi?

Steam Deck OLED vs ASUS ROG Ally X

Steam Deck OLED vs ASUS ROG Ally X: Hangisi Daha İyi?
REKLAM ALANI
04.01.2025 00:01
1
A+
A-

Steam Deck piyasaya sürülmeden önce taşınabilir konsol pazarında adeta yaprak kıpırdamıyordu. Ne zaman ki Valve devrimsel konsolu Steam Deck’i piyasaya sürdü, hızla mobil oyun dünyasındaki algı değişmeye başladı. Sonrasında cesaret kazanan üreticiler birer birer avuç içi konsollar pazarlamaya başladı. ASUS ROG Ally ön plana çıkan modellerden biri.

  • ASUS ROG Ally X ile ASUS ROG Ally’ı Karşılaştırdık

Valve, orijinal modelden biraz zaman sonra “Steam Deck OLED” adında güncellenmiş bir model piyasaya sürdü. ASUS ise piyasaya güçlü şekilde giriş yapan ROG Ally konsolu üzerinde iyileştirmeler yaparak ROG Ally X‘i tanıttı. Bu iki mobil konsol şu anda piyasada tercih edilebilecek en iyi iki model diyebiliriz.

İlk bakışta iki konsolun da çok fazla ortak noktaları var. Ancak detaya indiğimizde ikisi arasında önemli farklar olduğunu görüyoruz. Bu arada her ikisi de yenilenmiş bir model, yani tam gelişmiş bir sürüm (2.0) değil. Oyunseverler, gelin ASUS ROG Ally X ve Steam Deck OLED’in farklarına, iyi ve kötü yönlerine beraber bakalım. Öncesinde ise özellikleri iyice bi süzelim.

Özellikler: Kazanan ROG Ally X

YAZI ARASI REKLAM ALANI

İki el cihazının özellikleri karşılaştırıldığında ROG Ally X’in avantajlı olduğu görülüyor. Özellikle geliştirilmiş Ryzen Z1 Extreme APU sayesinde, ROG Ally X işlemci açısından bir adım önde.

Ally X’in içinde yer alan Ryzen Z1 Extreme isimli çipi birden fazla taşınabilir mini PC’de yer alırken, Steam Deck kendi özel AMD APU’suna sahip. Doğrudan yanıt verecek olursak, Ryzen Z1 Extreme  önemli ölçüde daha iyi. Daha gelişmiş 4nm üretim süreci üzerine inşa edilen yonga, iki kat daha fazla çekirdek ve iş parçacığının yanı sıra daha yüksek maksimum saat hızına sahip. Farklılıklar bununla da bitmiyor.

Yeni ROG Ally X, selefine kıyasla bir RAM yükseltmesi aldı ve Steam Deck OLED’in daha da önüne geçti. Sadece 8 GB daha fazla bellek kapasitesine sahip değil, bellek alt sistemi de daha performanslı. Bunun yanı sıra, on-board bellek kullanıldığından kapasite gerektiğinde sistem ve GPU arasında bölünebiliyor.

ASUS, ROG Ally X ile birlikte yükseltilebilir M.2 2280 NVMe desteği sağladı. Şirket ayrıca XG Mobile konektöründen vazgeçti ve harici ekran kartı takma imkanı sağlayan USB 4 bağlantı noktası kullanmaya başladı.

Direkt konuşmak gerekirse donanım savaşını büyük ölçüde ROG Ally X kazanıyor. Diğer yandan Steam Deck OLED’in avantajlı olduğu noktalar da var.

  Steam Deck OLED ASUS ROG Ally X
APU Özel AMD APU: 6nm, 4 çekirdek/8 iş parçacığı, 3,5 GHz’e kadar frekans hızı AMD Ryzen Z1 Extreme: 4nm, 8 çekirdek/16 iş parçacığı, 5,1 GHz’e kadar frekans hızı
Entegre Grafikler AMD RDNA 2 Radeon Grafikleri AMD RDNA 3 Radeon Grafikleri
Bellek 16 GB LPDDR5-6400 24 GB LPDDR5-7500
Depolama 1 TB M.2 2280 NVMe PCIe G4x4 SSD 1 TB’a kadar M.2 2280 NVMe PCIe Gen 4 SSD
Ekran 7 inç 1920×1080 IPS dokunmatik ekran, 120 Hz, AMD FreeSync Premium 7,4 inç OLED 1280 x 800 dokunmatik ekran, 90 Hz’e kadar
Portlar 1x USB-C, 1x microSD yuvası, 1x 3,5 mm ses 1x USB-C (USB 3.2 Gen 2 ve DP 1.4), 1x USB 4, 1x 3,5 mm ses, 1x microSD yuvası
Pil Kapasitesi 50 Wh 80 Wh
Bağlantı Wi-Fi 6E & Bluetooth 5.3 Wi-Fi 6E & Bluetooth 5.2
Hoparlör Akıllı amplifikatör ve Dolby Atmos özellikli çift hoparlör Çift stereo hoparlör
Boyutlar 298 mm x 117 mm x 49 mm 280 mm x 111 mm x 36.9 mm
Ağırlık 635 gram 675 gram
Fiyat 550$/650$ 800$

Fiyatlandırma: Kazanan Steam Deck OLED

Hem Steam Deck OLED hem de ASUS ROG Ally X, temel modellerinin geliştirilmiş versiyonları olarak piyasaya sürüldü. Valve, Steam Deck OLED’i 16 Kasım 2023’te piyasaya sürdü ve fiyatı yükseltmek yerine LCD modelinin fiyatını değişti. Sonuç olarak, 512 GB’lık model 550 dolar ve 1 TB’lık model 650 dolar olarak fiyatlandırıldı.

ROG Ally X Computex 2024 sırasında duyuruldu ve resmi olarak 22 Temmuz 2024’te raflardaki yerini aldı. Ancak selefine kıyasla fiyat artışı ile birlikte geliyor ve şu anda standart 1 TB SSD depolama alanı ile 800 dolardan başlayan fiyatlarla satılıyor.

Yani Deck OLED ve ROG Ally X arasında fiyat olarak yaklaşık 200-250 dolarlık fark var. ROG Ally X’in fiyatı dizüstü bilgisayarlara yaklaşırken ve hatta geçerken, Deck OLED bütçe dostu bir ürün olarak öne çıkıyor.

Pil Ömrü: Kazanan ROG Ally X

ROG Ally X için en büyük yükseltme bu alanda: pil kapasitesi iki katına(40 Wh’den 80 Wh’ye) çıktı. Batarya kapasitesinin pil ömrü üzerinde oldukça büyük bir etkisi var ve tüm testlerde farkı görmek mümkün.

ROG Ally X artık Steam Deck veya Lenovo Legion Go olsun, tüm rakiplerinin arasında en büyük pile sahip. Valve’in pil yükseltmesi küçük kaldı, 40 Wh’den 50 Wh’ye yükseltildi. Ancak Deck’in APU’su daha verimli olacak şekilde üretildi ve bu da pil ömründe elle tutulur bir farka yol açtı.

Sözün özü, pil ömrü denildiğinde ROG Ally X fersah fersah önde. Şarja takmadan taşınabilir şekilde oyun oynamak istiyorsanız ASUS’un konsolu daha uzun süre dayanabiliyor.

Tasarım: Kazanan Tartışmalı

İki taşınabilir oyun konsolu tasarım açısından büyük farklılıklar gösteriyor. ASUS’un renk paletini beyazdan siyaha değiştirmesi sayesinde şimdi biraz daha benzer görünüyorlar. ASUS ayrıca ROG Ally X’in kumanda kollarını yeniden tasarladı, D-pad’i geliştirdi ve makro düğmelerini konsolun arkasına taşıyarak istemeden dokunma sorununu engellemeye yönelik bir adım attı.

Valve OLED modelini biraz hafifletmeyi (635 gram) başarırken, ROG Ally’ın ağırlığı 590 gramdan 678 grama çıktı. İki cihazın ağırlıkları birbirine çok yakın, ikisi neredeyse aynı hissi veriyor.

Valve, orijinal Steam Deck tasarımının ardından çok fazla değişiklik yapmadı, OLED modeli aynı görünüyor ve aynı hissi veriyor. LCD modelden biraz daha büyük bir ekrana sahip (7 inç yerine şimdi 7,4 inç). Buna karşılık ROG Ally X, orijinal modele göre kasada, termal sistemde ve bağlantı noktası yapılandırmasında bazı iyileştirmeler aldı. Steam Deck’ten biraz daha küçük ve ince, ancak ROG Ally X’in daha küçük bir 7 inç ekrana sahip olduğunu tekrar hatırlatalım.

Steam Deck OLED’de DisplayPort destekli bir USB-C bağlantı noktası, 3,5 mm kulaklık girişi ve isteğe bağlı depolama genişletme için bir microSD kart yuvası bulunuyor. ASUS ROG Ally X ise tüm bunların yanı sıra USB 4 desteği sunan ek bir USB-C bağlantı noktasına sahip.

ROG Ally X, yük altında standart ROG Ally’a kıyasla daha serin ve sessiz çalışıyor. Hava akışı ek bir egzoz çıkışı ile desteklendi.

Deck OLED, oyun kontrolleri ve aynı zamanda SteamOS masaüstü modunda gezinmek için oldukça kullanışlı olan iki trackpad’e sahip. Windows 11 kullanan ROG Ally X’i Deck’in trackpad’leri kadar doğal veya hassas hissettirmeyen parmak çubuklarıyla hareket ettirmeniz gerekiyor.

Ekran: Kazanan Steam Deck OLED

Bu arada Steam Deck, biraz daha donuk LCD’den canlı OLED panele geçerek ekran konusunda büyük bir atılım yaptı ve iki konsol arasında keskin bir fark yarattı. ROG Ally X ile karşılaştırılırsa durum nasıl mı dersiniz?

Ally X de kötü değil, başarılı görüntüler sunan, sizi tatmin edebilecek bir IPS panel ekran taşıyor. Ancak ikisi kıyaslandığında Steam Deck OLED daha üstün. Sadece OLED panele değil, ayrıca biraz daha büyük ekrana sahip.

ROG Ally X’in IPS ekranı ne kadar parlak ve renkli olursa olsun, Steam Deck OLED’in paneli tam anlamıyla farklı bir seviyede; daha derin siyahlar, daha canlı tonlar ve 984cd/m2’lik maksimum parlaklık.

Öte yandan, ASUS’un oyun cihazı yenileme hızını 120 Hz’e kadar çıkarabiliyor. Valve’in konsolu 90 Hz ile maksimuma ulaşıyor, yani tazeleme hızı konusunda biraz daha geride. Nitekim ekran söz konusu olduğunda Steam Deck OLED daha önde, ROG Ally X’in de gayet iyi bir ekranı var.

Oyun Desteği ve Yazılım: Kazanan ROG Ally X

Oyun seçenekleri söz konusu olduğunda her iki cihazda da büyük oyun kütüphanelerine sahip olacaksınız. Valve, el bilgisayarını PC oyun alanında desteklenmesi gereken hedef sistemlerden biri haline getirmek için geliştiricilerle birlikte çalışmakla meşguldü ve sonuçta makinede oynanabilir olduğu doğrulanan 15.000’den fazla oyun ortaya çıktı.

Ancak ham oyun sayısı söz konusu olduğunda ASUS’un konsolu daha önde, çünkü Windows 11’e tüm oyun platformlarını yükleyebiliyorsunuz. Yani sadece Steam ile kısıtlı değilsiniz, isterseniz Epic Games, Battle.net ve Origin gibi uygulamaları da yükleyebilirsiniz.

Bu Steam Deck’in diğer oyun kütüphanelerini desteklemediği anlamına gelmiyor. Örneğin Epic Games’i çalıştırmak mümkün, ancak bunu yapmak için masaüstü modunu kapsamlı bir şekilde kurcalamak gerekiyor.

Steam Deck OLED için Windows Kurulum Desteği Geldi

Söylediğimiz gibi, Valve’in Steam OLED konsolu doğrudan Linux tabanlı SteamOS işletim sistemiyle birlikte geliyor. Sonradan sunulan bir güncellemeyle birlikte artık içindeki donanım Windows 10 ve Windows 11’i de çalıştırabiliyor. Bazı kullanıcılar desteklenmeyen oyunları veya emülatörleri çalıştırmak içinse alternatif bir işletim sistemi kullanmak isteyebiliyor. Valve, Windows için resmi Steam Deck sürücüleri sağlamış durumda.

Steam Deck’in X resmi hesabı üzerinden cihazın OLED sürümü için Windows sürücülerinin kullanılabilirliğini duyuruldu. Bunlara APU, Ses, SD kart okuyucu, Wi-Fi ve Bluetooth dahil. Valve ayrıca Windows’u yüklemenin SteamOS 3.6.9 veya daha yeni sürümünün bir parçası olan en son BIOS’u gerektirdiğini söylüyor. Yani işletim sistemini değiştirmeden önce cihazınızı güncellemeniz gerekiyor.

Kullanım Kolaylığı: Kazanan Steam Deck OLED

Game Pass kütüphanesi ve Windows 11 desteği bir kenara, işletim sisteminin kullanım kolaylıklarını ele alalım. Çoğu kullanıcı Windows 11’i ROG Ally X’e kullanmanın pek keyifli olmadığını söylüyor. Windows 11’i büyük bir monitörde fare ve klavye ile kullanırken sorun yok ama çubuklar ve 7 inç dokunmatik ekran ile pek akıcı değil.

Ayrıca donanım / işletim sistemi uyumsuzluğu farklı yerlerde de kendini hissettiriyor. Bazen uygulamalar başlatılamıyor, oyunlar aniden pencereli moda geçebiliyor. Buna benzer bazı uyumsuzluklar mevcut.

Buna karşın Steam Deck OLED’in işletim sistemi, bu donanım için özel olarak tasarlanmış gibi görünüyor ve hissettiriyor. Masaüstü Moduna geçmeniz gerektiğinde bile, Windows’unkinden daha duyarlı olan trackpad’ler ve ekran klavyesi rahat bir zaman geçirmenizi sağlamakta.

Performans

Orijinal Steam Deck Şubat 2022’de piyasaya sürüldü. Halen eskimiş değil lakin son zamanlarda Deck’in önüne geçen birkaç cazip konsol modeli piyasaya çıktı. OLED modeli daha hızlı RAM ve daha fazla dahili depolama alanı dışında iç donanımda büyük bir değişiklik getirmiyor. Deck tasarımı oldukça güzel, performansı tatmin edici ve makul fiyatıyla halen iyi bir seçenek.

Ancak doğrudan performans konusunu ele aldığımızda geride kaldığını söylememiz gerekiyor. Artık iki yıldan daha eski olan mobil donanım üzerinde çalışıyor. Özel AMD Zen 2 APU’su dört çekirdek, sekiz iş parçacığı, RDNA 2 Radeon grafikleri ve 3.5 GHz’lik maksimum artırılmış saat hızına sahip. OLED modeli, ekranın yanı sıra birkaç yükseltmeden biri olan orijinal LCD modelindeki 5500 MT/s bellekten daha hızlı 6400 MT/s RAM ile birlikte geliyor.

Performans, Cyberpunk 2077 gibi zorlu oyunlar da dahil olmak üzere Steam Deck onaylı oyunlar için tatmin edici. Daha güçlü donanıma sahip konsollar ise FPS değerlerini daha üst noktalara taşıyor. ROG Ally X, sekiz çekirdekli, 16 iş parçacıklı, RDNA 3 Radeon grafikli ve 5,10 GHz’e kadar artırılmış saat hızına sahip bir AMD Z1 Extreme işlemci üzerinde çalışıyor. Bunun da ötesinde, 7500 MHz saat hızında 24 GB LPDDR5 RAM barındırıyor. Steam Deck OLED’den daha yeni ve daha pahalı bir cihaz olan ROG Ally X kesinlikle daha güçlü.

Bir hatırlatma olarak, ROG Ally X’in varsayılan çözünürlüğü 1080p iken Steam Deck OLED’in varsayılan çözünürlüğü 800p. Bu nedenle doğrudan FPS karşılaştırması yapmak için eşit çözünürlük (720p gibi) gerekli. Her ne olursa olsun ROG Ally X daha güçlü, aşağı tablo bir örnek:

Deck OLED, F1 22 gibi bazı oyunlarda rakibine kafa tutsa da ağır oyunlarda ROG Ally X gücünü hissettiriyor. Pili daha çok tüketen Turbo moduna geçildiğinde kare hızı daha yüksek noktalara çıkabiliyor. Örneğin Returnal’da Turbo modu ile 1080p çözünürlükte 30-35 FPS alınabiliyor. Cyberpunk 2077’de normalde 1080p’de 28 FPS elde edilirken, Turbo modu açıldığında 46 FPS elde edilebiliyor.

Burada etkileyici olan şey, ROG Ally X’in aynı AMD Ryzen Z1 Extreme çipi kullanmasına rağmen orijinal ROG Ally’den oldukça hızlı olması. Değişen tek şey biraz daha hızlı LPDDR5X belleğin 24 GB’a kadar RAM yükseltmesi, ancak bu %10 veya daha fazla kare hızı iyileştirmeleri için yeterli.

Gördüğünüz gibi, her iki oyun cihazının da kendine göre artıları ve eksileri var. ROG Ally X daha güçlü, iyi pil ömrü sunuyor ve oyun desteği daha geniş. Öte taraftan Deck OLED muhteşem bir ekrana sahip ve 200 dolar daha ucuz. Ayrıca kişiselleştirilmiş kullanıcı arayüzü ve donanım/yazılım uyumluluğu daha önde.

ROG Ally X kesinlikle daha hızlı ve daha iyi performans gösteriyor, ancak sadece performansa bakarak bir yanıt vermek doğru değil. Sonuç olarak, her şey fiyat ve performansa ne kadar değer verdiğinize bağlı. ROG Ally X size daha yüksek kare hızları sunacak ama fazladan 200-250 dolar vermeye değer mi? Bu sorunun cevabı sizde.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.