Sakarya’da gerçekleştirilen Depozito Saha Yönetim Sistemi Projesi toplantısı, proje detayları, hedefler ve uygulama süreçleri hakkında bilgi sunarak katılımcılara değerli bir deneyim sağladı. Gelişmeleri kaçırmayın!
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hayata geçirdiği “Depozito Saha Yönetim Sistemi” (DSYS) projesi kapsamında düzenlenen kapsamlı toplantıya katıldı. Toplantı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) bünyesinde gerçekleştirildi ve önemli isimler bir araya geldi.
Toplantıya Sakarya Valisi Rahmi Doğan, Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinçci, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan, TESK Başkanvekili Halil İbrahim Balcı, SATSO Başkanı Akgün Altuğ, SATSO Meclis Başkanı Erdem Ercan, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Serdivan Belediye Başkanı Osman Çelik, Erenler Belediye Başkanı Şenol Dinç, Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Vekili Ali Bektaş, bakanlık yetkilileri ve büyükşehir bürokratları katıldı.
Bu önemli projenin iş birliği protokolü, bizzat Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından imzalanmış olup, Sakarya, Türkiye’de bu proje için ilk ve tek pilot şehir olarak belirlenmiştir. Sakaryalılar, cam, plastik ve alüminyum atıkların depozito sistemi aracılığıyla kendilerine geri döneceği projeyi büyük bir heyecanla beklemektedir.
Başkan Alemdar, kurulacak iade makineleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulunarak, “Dirençli, yeşil ve sosyal şehir” sloganıyla yürütülen şehir planlarının devam ettiğini ve böyle bir projenin Sakarya’dan başlamasının büyük bir değer taşıdığını ifade etti. Türkiye ekonomisine yıllık 520 milyon euro katma değer sağlayacak bu proje kapsamında, depozito iade makinelerinin ay sonu itibarıyla hizmet vermeye başlayacağını müjdeleyen Başkan Alemdar, 16 ilçede geri dönüşüm seferberliğinin başlatılacağını duyurdu.
Alemdar, çevre konusunda tüm yetkililerin ortak çabasıyla sıfır karbon hedefine ulaşmak için yeni bir sistemin temellerinin Sakarya’da atıldığını vurguladı. “Dirençli, sosyal ve yeşil şehir” sloganıyla hazırlanan şehir planının bu proje ile pekişeceğini belirten Alemdar, “Bu proje sadece Sakarya için değil, Türkiye için de büyük bir katkı sağlayacak. 2053 sıfır atık hedefiyle böyle bir projenin Sakarya’dan başlaması bizim için büyük bir mutluluk kaynağı. Bu projeyle şehrimizde geri dönüşüm seferberliği başlayacak” dedi.
Alemdar, Sakarya’nın bu sürece hazır olduğunu vurgulayarak, “Yaşanılabilir bir çevre için eskiyi yeniden değerlendirmeliyiz. Çevremiz temiz tutulduğunda şehrimiz ve ülkemiz kazanacak. Sakarya olarak bu sürece hazırız. Kolay ve uygulanabilir bir proje ile her yaştan vatandaşlarımız katkı sağlayacak. Sakarya, önümüzdeki süreçte projeyi başarıyla uygulayıp Türkiye’ye örnek olacaktır” şeklinde konuştu.
Projenin doğaya sağlayacağı katkılardan bahseden Sakarya Valisi Rahmi Doğan, “Hızlı tüketim alışkanlıklarımızın doğaya verdiği zararı en aza indirmek için gerekli adımları atıyoruz. Sakarya olarak çevreyi koruma ve sürdürülebilir sistemlere uyum sağlama kapasitesine sahibiz. Yılsonuna kadar tüm Türkiye’ye yayılacak bu sistemin doğa ve çevre adına olumlu gelişmeler başlatacağına inanıyorum” dedi.
Geri dönüşüm sisteminin ekonomiye ve çevreye sağlayacağı katkılara değinen SATSO Başkanı Akgün Altuğ, “2025 yılında hayata geçecek Depozito Yönetim Sistemi’nin etkin bir şekilde uygulanması için stratejiler geliştiriyoruz. Pilot çalışmaların Sakarya’da gerçekleşecek olması, bu projeye katkı sunmamız için önemli bir fırsat. Ortak akıl ve titizlikle süreci takip edeceğiz. Çevre bilincinin yaygınlaşması adına bu sistem önemli bir adım olacaktır” ifadelerini kullandı.