Melen Barajı’ndaki su krizi ve çatlak sorunları, bölgedeki su kaynaklarının yönetimi ve geleceği açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu makalede, sorunun sebepleri ve olası çözümleri ele alınıyor.
İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan ve Sakarya’nın Kocaali ilçesinde yer alan Melen Barajı’nda endişe verici gelişmeler yaşanıyor. Ömerli Barajı’nı besleyen bu önemli yapı, İstanbul’da yaşayan yaklaşık 15 milyon insanın günlük su ihtiyacının %66’sını karşılamakta. Ancak, Melen Barajı’nın doluluk oranı şu an itibarıyla yalnızca %32,76 seviyesinde bulunuyor. Metropol İstanbul’un sürekli artan su ihtiyaçlarını karşılamak için hayati bir önem taşıyan Melen Barajı’nın, 2024 yılına kadar tamamlanması planlanıyor. Fakat, 2025 yılına kadar sürecek olan çalışmalar sırasında barajın duvarlarında oluşan çatlaklar nedeniyle su biriktirme kapasitesi ciddi şekilde etkileniyor.
Son zamanlarda Düzce’den gelen kanalizasyon sularının Melen Nehri’ne karıştığı yönünde iddialar gündeme gelmiş durumda. Melen Nehri, yaklaşık 17 yıldır İstanbul’a su sağlamakta. Barajla ilgili görüşlerini paylaşan Aydoğan Mahalle Muhtarı Halim Yavuz, şu ifadeleri kullandı:
“Büyük Melen” adı verilen duvarda bazı sorunlar mevcut ve bu sorunlar için Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından bir proje çalışması yürütülüyor. Bu projenin muhtemelen 2025 yılının sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Projenin uzaması veya tamamlanmaması, yöre halkı için büyük sorunlar yaratıyor. Yollarımız oldukça kötü durumda. Bazı mahallelerin bağlantı yolları barajın içinden geçiyor. Barajın uzaması, en çok bize zarar veriyor. Dönemin Bakanı Veysel Eroğlu’nun belirttiği gibi, İstanbul’un sigortası Melen Barajı’dır ve bu yapının bir an önce tamamlanması gerekiyor.”
Halim Yavuz, İstanbul’un günlük su ihtiyacının yaklaşık üçte ikisini Melen Barajı’nın karşıladığını ve 2008 yılından bu yana kesintisiz bir şekilde su akışının sürdüğünü belirtti. Bu durum, barajın önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.