Bolu Kartalkaya’daki yangın olayı ve yangın güvenliği önlemleri üzerine detaylı bir açıklama. Yangın sonrası alınması gereken tedbirler, güvenlik protokolleri ve bölgedeki durum hakkında bilgi edinin.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Semih Uçar, 21 Ocak 2025 tarihinde Bolu Kartalkaya’da bir otelde meydana gelen yangınla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yangın sonucunda 76 vatandaşın hayatını kaybettiği ve 32 kişinin yaralandığına dikkat çeken Uçar, bu tür olayların önlenmesi için yapıların yangın ve diğer afetlere karşı yeterince hazırlıklı olmadığını vurguladı.
Uçar, ülkemizdeki yapıların üretim ve denetim süreçlerinde, özellikle deprem ve yangın gibi afetlere karşı ciddi eksiklikler bulunduğunu belirtti. Uçar, sözlerine şöyle devam etti: “Otel, hastane, okul ve yurt gibi toplu yaşam alanlarında yangına karşı alınması gereken özel önlemler son derece hayati önem taşımaktadır. Elektrik tesisatından yangın söndürme sistemlerine, asansörlerden yangın kapılarına kadar tüm detayların düzenli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir.”
Yangın güvenliğiyle ilgili ulusal ve uluslararası standartların önemine dikkat çeken Uçar, “Toplu yaşama yönelik yapılan binalarda, yangın algılama, uyarma ve söndürme sistemlerinin düzenli olarak denetlenmesi ve bakımlarının aksatılmadan yapılması gerekmektedir. Bu konuda mevcut yönetmeliklere tam uyum sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.
Semih Uçar, yangın anında yapıların güvenli bir şekilde tahliye edilmesi için kaçış yollarının mutlaka açık tutulması gerektiğini vurguladı. Uçar, şu hususlara dikkat çekti:
Uçar, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: “Bolu Kartalkaya’da yaşanan yangın, hepimizi derinden üzmüştür. Hayatını kaybeden yurttaşlarımızın yakınlarına başsağlığı, yangından etkilenenlere ise geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”