enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,9545
EURO
37,3941
ALTIN
3.303,99
BIST
9.807,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sakarya
Kar Yağışlı
5°C
Sakarya
5°C
Kar Yağışlı
Çarşamba Kar Yağışlı
4°C
Perşembe Hafif Kar Yağışlı
6°C
Cuma Hafif Yağmurlu
7°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
6°C

Yunus Emre Enstitüsü’nde Yolsuzluk Skandalı: Prof. Dr. Şeref Ateş’in Rolü

Yunus Emre Enstitüsü’nde yaşanan yolsuzluk skandalının detaylarını keşfedin. Prof. Dr. Şeref Ateş’in bu karışık olaylardaki rolü, enstitünün itibarını nasıl etkiledi? Tüm gelişmeleri ve analizleri bu yazıda bulabilirsiniz.

Yunus Emre Enstitüsü’nde Yolsuzluk Skandalı: Prof. Dr. Şeref Ateş’in Rolü
REKLAM ALANI
15.01.2025 00:00
0
A+
A-

Yunus Emre Enstitüsü’ndeki Yolsuzluk Skandalı

Son günlerde kamuoyunda geniş yankı uyandıran Yunus Emre Enstitüsü’ndeki yolsuzlukların baş aktörü olduğu iddia edilen Prof. Dr. Şeref Ateş’in, 2011 yılında Sakarya Üniversitesi’nde profesörlük kadrosuna atandığı öğrenilmiştir. Şeref Ateş’in 2026 yılında Yunus Emre Enstitüsü’ne atanmasına rağmen, kadrosunun hala Sakarya Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nde bulunduğu dikkat çekmektedir.

Almanya’ya kaçtığı belirtilen Prof. Dr. Şeref Ateş’in, bu süreçte 73 banka hesabı açtırdığı ve yakınlarının hesaplarını da kullandığı bilgileri ortaya çıkmıştır. Yunus Emre Enstitüsü’ndeki yolsuzluklarla ilgili olarak, iktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak Gazetesi’nin birçok haber yaptığı ve bu konudaki en son detayları paylaştığı görülmektedir. İşte Yeni Şafak gazetesinin bu konuya dair son haberi:

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kapsamlı bir soruşturma başlatarak bugüne kadar aralarında üst düzey yöneticilerin bulunduğu 8 kişinin tutuklandığını bildirmiştir. Sahte faturalar üzerinden gerçekleştirilen soygunun toplamda 1 milyar liraya ulaşacağı tahmin edilmektedir. Şu an için tespit edilen yolsuzluk miktarı ise 300 milyon lira olarak belirtilmiştir.

Yolsuzluk Yöntemi

Yunus Emre Enstitüsü’ndeki yolsuzlukların yöntemi de gün yüzüne çıkmıştır. Şeref Ateş’in başkanlığında kurulan kirli düzen, yapılacak işler için ‘doğrudan alım’ adı altında ihalesiz işlemler gerçekleştirmiştir. Bu durum, kamu kaynaklarının kötüye kullanılması açısından ciddi bir tehlike oluşturmaktadır.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Aile Boyu Yolsuzluk

Yapılan araştırmalar, yolsuzluk paralarının aklanmasında Şeref Ateş ile yakınlarına ait hesapların kullanıldığını ortaya koymuştur. Şeref Ateş ve yakınlarının adına açılan toplam 73 farklı banka hesabı tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, çeşitli kiralık kasalar ve 20 kripto hesap da yolsuzluk faaliyetlerinde kullanılmıştır.

Banka Hesapları ve Tespitler

Yunus Emre Enstitüsü’nün firari eski başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in şahsi olarak 29 banka hesabı bulunduğu ve birinci derece yakınlarına toplam 44 hesap açtırdığı belirlenmiştir. Özel Kalem Müdürü M.D.’nin yakınlarıyla birlikte toplam 145 banka hesabı bulunduğu, ayrıca Strateji ve Geliştirme Daire Başkanı S.Y.’nin eşine ait 157 banka hesabı, kendisine ait 18 hesabı ve birinci derece yakınlarıyla birlikte toplamda 214 hesabı olduğu tespit edilmiştir.

Bilişim ve Destek Hizmetleri Daire Başkanı M.Ç.’nin ise babasına ait 172 banka hesabı, eşine ait 35 ve kendisine ait 73 banka hesabıyla birlikte toplamda 285 banka hesabına sahip olduğu öğrenilmiştir.

Almanya’ya Kaçış

Yolsuzlukların ortaya çıkmasının ardından, 2024 yılının ilk aylarında ilk adımlar atılmış ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, şüpheli işlemler üzerine harekete geçmiştir. Şeref Ateş ile ilgili kapsamlı bir dosya hazırlanmış, savcılığa yapılan şikayetten sadece bir gün önce ise Ateş, Almanya’ya kaçmıştır. Uzun yıllar Almanya’da yaşayan Şeref Ateş’in, burada vatandaşlık hakkına sahip olduğu iddia edilmektedir.

Prof. Dr. Şeref Ateş Kimdir?

Prof. Dr. Şeref Ateş, 1964 yılında Malatya’da dünyaya gelmiştir. Çocukluk ve gençlik yıllarını Türkiye ve Almanya’da geçirmiştir. Lisans eğitimini Selçuk Üniversitesinde tamamladıktan sonra, akademik kariyerine Gazi Üniversitesinde başlamıştır. Yüksek lisansını ve doktorasını Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Batı Dilleri ve Edebiyatları alanında yapmıştır. İkinci doktorasını ise Almanya’da Marburg Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı’nda tamamlamıştır.

Akademik kariyerini Türkiye’de ve yurt dışında çeşitli üniversite ve araştırma kurumlarında sürdüren Prof. Dr. Şeref Ateş, birçok ulusal ve uluslararası projede görev almıştır. 2011 yılında profesör unvanını aldıktan sonra mesleki kariyerine Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde devam etmiştir. 2016 yılında Yunus Emre Enstitüsü’nde başkan olarak atanmış ve bu görevine hala devam etmektedir. Ateş’in uzmanlık alanları arasında uluslararası ilişkiler, kültür-diplomasi, bilim diplomasisi, medeniyet ve sanat, medya-iletişim, çok kültürlülük, kültür-siyaset ilişkisi, Türkçenin öğretimi ve sivil toplum örgütleri gibi önemli konular bulunmaktadır.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.