Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Bakanlık bürokratları ile birlikte olumsuz hava koşulları nedeniyle bazı bölgelerde meydana gelen zirai don olaylarıyla ilgili bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Toplantının ardından basına açıklamalarda bulunan Yumaklı, Türkiye’nin küresel iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkeler arasında yer aldığını vurguladı. Bu durumun tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
Yumaklı, son dört gün içerisinde hava sıcaklıklarında yaşanan ani düşüşlerin, ülkenin çeşitli bölgelerinde zirai don, kar yağışı ve dolu olaylarına yol açtığını hatırlattı. Tüm üreticilere ve çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileten Yumaklı, şu ifadeleri kullandı:
- “Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, hava hareketlerini çok yakından takip ediyoruz. Bu hava hareketleri olmadan önce, önümüzdeki dönemde neler olabileceğine dair değerlendirmeler yaptık.”
- “Don olaylarının görülebileceği illerimizde, Bakanlık ekiplerimiz üreticileri uyardı ve bu zirai donun etkilerini en aza indirmek için gerekli çalışmaları başlattı.”
- “Don olayı sonrasında, tüm ekiplerimiz sahada hasar tespit çalışmalarına başladı. Özellikle geçtiğimiz cuma gecesi sıcaklıkların eksi 15 dereceye kadar düştüğünü belirtmek isterim. En fazla hasarın yaşandığı dönem bu gece oldu.”
Yumaklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ı da durum hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirdiğini ve Erdoğan’ın, çalışmaların hızla ilerlemesi için talimat verdiğini ifade etti. Sahadaki çalışmaların devam ettiğini belirten Yumaklı, şu şekilde konuştu:
- “Henüz hasar tespit çalışmaları devam ederken, ‘ülkemizdeki tüm tarımsal faaliyetlerin olumsuz etkilendiği, gıda arz güvenliği açısından büyük bir felaketle karşı karşıya olduğumuz ve yurt dışına bağımlı kalacağımız’ gibi yorumların kesinlikle iyi niyetli olmadığını belirtmek istiyorum.”
- “Başta hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar olmak üzere stratejik öneme sahip diğer tarımsal ürünlerde hasar söz konusu değil.”
- “Ancak eksi 15 dereceye kadar düşen sıcaklıklar sonucunda oluşan don olayı, ülkemizin bazı bölgelerinde meyve çeşitlerini maalesef etkilemiştir.”
Gıda Arz Güvenliği Açısından Tehdit Yok
İlk tespitlere ve saha gözlemlerine göre, kayısı, üzüm, elma, şeftali ve nektarin gibi bazı meyve gruplarında farklı derecelerde hasar meydana geldiğini dile getiren Yumaklı, şunları ifade etti:
- “Özetle, 206 çeşit tarım ürünü üretimiyle dünyada nadir örneklerden biri olan ülkemizde, son yaşanan don olayı sonrasında stratejik ürünlerle ilgili olarak gıda arz güvenliğine dair herhangi bir problem olmadığını belirtmek istiyorum.”
- “Meyve grubundaki hasarın boyutu, halihazırda devam eden çalışmalar sonucu netleşecektir.”
- “Hava şartlarının mevsim normallerine dönmeye başlaması ve üretim süreçlerinin devam etmesi dikkate alındığında, Bakanlık olarak üretimin devamlılığını sağlamak için her türlü gerekli çalışmayı yürütüyoruz.”
Yumaklı, bu olayın, don, dolu, sel ve kuraklık gibi olumsuz durumlarla başa çıkmak için Tarım Sigortalarının (TARSİM) yaptırılmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurguladı. Bunun yanı sıra, çiftçilerin kayıtlı olmasının da büyük önem taşıdığını belirtti:
- “Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olanların hasar tespitleri çok daha hızlı ve kolay bir şekilde yapılmaktadır.”
- “Bu nedenle, tüm çiftçilerimize tarımsal üretim yapıyorlarsa tarım sigortası yaptırmalarını ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne mutlaka kayıt olmalarını öneriyorum.”
Yumaklı, “Bu zamana kadar olduğu gibi, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak gıda arz güvenliğimizi sağlayan çiftçilerimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz,” diyerek sözlerini tamamladı.