enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,9545
EURO
37,3941
ALTIN
3.303,99
BIST
9.807,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sakarya
Kar Yağışlı
5°C
Sakarya
5°C
Kar Yağışlı
Çarşamba Kar Yağışlı
4°C
Perşembe Hafif Kar Yağışlı
6°C
Cuma Hafif Yağmurlu
7°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
6°C

Sakarya’da Çakmak Tamirciliği: Necdet Konuk’un 58 Yıllık Hikayesi

Sakarya’da çakmak tamirciliği alanında 58 yıllık deneyimiyle Necdet Konuk’un ilham verici hikayesini keşfedin. Usta ellerden çıkan her çakmak, geçmişin izlerini taşırken, tamir sanatının inceliklerine tanıklık edin.

Sakarya’da Çakmak Tamirciliği: Necdet Konuk’un 58 Yıllık Hikayesi
REKLAM ALANI
01.02.2025 00:01
0
A+
A-

Sakarya’da Çakmak Tamirciliği: Necdet Konuk’un Hikayesi

Sakarya’da yaşayan Necdet Konuk, 10 yaşında babasının yanında başladığı çakmak tamirciliğini tam 58 yıldır sürdürüyor. Baba mesleği olan çakmak tamirciliğine olan ilgisi, onu üniversiteden ayrılmaya yönlendirdi. Adapazarı ilçesindeki Tarihi Uzun Çarşı’da bulunan 4 metrekarelik dükkanda, çakmak tamirine hayatını adadı.

Konuk, tamir edemeyeceği bir çakmağın olmadığını belirterek, “Parçalarının temin edilmesi şartıyla, elimdeki yeteneklerle her çakmağı yeniden hayata döndürebiliyorum” diyor. Ancak, ucuz çakmak üretiminin artması nedeniyle mesleği büyük bir tehlike altında olduğunu ifade ediyor.

Tek Kişi Olarak Mesleği Yaşatıyor

Mesleğinin geleceği hakkında endişelerini dile getiren Konuk, “58 yıldır bu işi yapıyorum. Baba mesleğimi Uzun Çarşı’nın farklı adreslerinde icra ediyorum. Sakarya’da bu mesleği sürdüren tek kişi olduğuma inanıyorum. Ne yazık ki, şu an çırak yetişmiyor” diyor. Çocukluğundan beri içinde bir hevesle bu mesleği sürdürdüğünü belirten Konuk, “Babama yardımcı olmak için okul çıkışlarında dükkâna giderdim. O yüzden bu mesleği devam ettirme kararı aldım. Bu işi bir hobi olarak yapıyorum ve severek icra ediyorum” şeklinde konuşuyor.

Gelecekte Mesleğin Sona Ermesi

Çırak yetiştirme konusundaki sıkıntılara değinen Konuk, “Herkes çocuklarını okutmak istiyor. Bizim mesleğimiz dışında terzilik ve saatçilik gibi alanlarda da çırak sıkıntısı mevcut. Büyüklerimizin çocuklarını eğitimle donatmaları önemli fakat çocukların boş vakitlerinde bizim gibi küçük mesleklere yönlendirilmesini öneriyorum. Bu mesleğin gelecekte yapılmasını oldukça zor görüyorum” diyerek endişelerini paylaşıyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Teknolojinin Etkileri

Teknolojinin gelişimi ve ucuz çakmak üretiminin artmasının mesleğini nasıl etkilediğini anlatan Konuk, “Ucuz çakmakların piyasada yaygınlaşması işimizi derinden etkiledi. Şu anda 10-15 TL arasında çakmaklar satılmakta. Bizim gibi kaliteli çakmak üreten kişiler olmadığı için çoğu insan ucuz olanı tercih ediyor. Tamir fiyatlarımız çakmak çeşitlerine göre değişiklik gösteriyor. Büfelerde satılan bu ucuz çakmaklar, tamir edilmeye uygun değil. Ben daha çok kaliteli ve antika çakmaklarla ilgileniyorum. Bu şekilde ayakta kalmaya çalışıyorum” diyor.

Gençlerin tercihlerinin de değiştiğini aktaran Konuk, “Gençler genellikle benzinli çakmakları tercih ediyor. Ancak, eski çakmak çeşitlerine de bir ilgi var. Yeni nesil, dedelerinden veya babalarından kalan saatlere merak salıyorlar” şeklinde sözlerini tamamlıyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.