enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,1008
EURO
43,4851
ALTIN
4.076,20
BIST
9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sakarya
Az Bulutlu
20°C
Sakarya
20°C
Az Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
17°C

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde Taramalı Elektron Mikroskobu Açıldı

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, yeni taramalı elektron mikroskobu ile araştırmalara yeni bir boyut kazandırıyor. Detaylar burada!

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde Taramalı Elektron Mikroskobu Açıldı
REKLAM ALANI
15.04.2025 00:01
0
A+
A-

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde Yeni Bir Dönem: Taramalı Elektron Mikroskobu

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ), araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) alanındaki çalışmaları ile sektör taleplerine paralel olarak yüksek çözünürlüğe sahip Taramalı Elektron Mikroskobu’nu (SEM) kullanıma sundu. Açılış törenine, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Boz, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fatih Çalışkan ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Tatlı’nın yanı sıra akademisyenler de katıldı.

Teknoloji Fakültesi T1 Blok 205 No’da hizmete giren SEM, değişken vakum koşulları altında mühendislik ve temel bilimler alanlarında her türlü malzeme ve metalürji numunelerinin detaylı analizine olanak sağlayacak. Bu cihaz, kimya, fizik, jeoloji, petrol, biyoloji ve benzeri disiplinlerde de kullanılabilecek geniş bir yelpazeye hizmet veriyor.

Nanometre hassasiyetinde, 1 milyon kat büyütme kapasitesine sahip olan SEM’in, Sakarya ve çevresindeki birçok akademik çalışmaya ve araştırmaya önemli katkılarda bulunması bekleniyor. SEM hakkında daha fazla bilgi almak ve randevu oluşturmak için buraya tıklayabilir veya semlab@subu.edu.tr adresine mail gönderebilirsiniz.

SEM’in Teknik Özellikleri

Altın kaplama, BSE görüntüleme, canlı EDS, düşük voltaj görüntüleme, yüzey pürüzlülüğü ölçümü ve tane boyutu analizi gibi çeşitli teknik özelliklere sahip olan SEM, görüntülemelerde üç farklı dedektör kullanıyor. Bu dedektörler:

YAZI ARASI REKLAM ALANI
  • İkincil Elektron Dedektörü: Yüzey görüntülemesi için kullanılır.
  • Geri Saçılan Elektron Dedektörü: Kompozisyonel görüntüleme sağlar.
  • EDS Dedektörü: Elementel görüntüleme için kullanılır.

Canlı EDS özelliği sayesinde, ikincil elektronlar ve numuneden geri saçılan elektronlar ile görüntülemeler yapılırken, EDS dedektöründen alınan sinyallerle elementel dağılım da haritalandırılabiliyor. Bu özellik, görüntüleme sırasında elementel dağılımın izlenmesini kolaylaştırıyor.

Ayrıca, laboratuvar bünyesinde yer alan ve cihaza uyumlu yazılımlar ile yüzey pürüzlülüğü ölçümü ve tane boyutu analizleri de gerçekleştirilebiliyor. Cihaz ile birlikte satın alınan altın kaplama cihazı sayesinde, iletken olmayan numunelere altın kaplanarak görüntüleme imkânı sağlanıyor. SEM, düşük vakum özelliği sayesinde polimer organik malzemeler ile tarımsal alanlarda yapılan yaprak, böcek gibi numunelerin görüntülenmesine de olanak tanıyor.

Üniversite İçin Yeni Fırsatlar

SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, SEM’i üniversite bünyesine kazandırmayı uzun yıllardır planladıklarını belirterek, “SEM ile birlikte olanaklarımızın artacağını ve nitelikli çalışmaların ortaya çıkmasını umuyoruz. SEM’in kullanım süreçlerine ilişkin tam zamanlı bir uzman da görevlendirilecektir. Bu uzman, mühendislerimizin gerçekleştireceği akademik çalışmalara destek verecek.” dedi.

Rektör Sarıbıyık, SEM’i aynı zamanda üniversitenin tanıtımı için değerli bir yatırım olarak gördüklerini vurgulayarak, “Sadece üniversitemize değil, dışarıya da hizmet vereceğiz. Firmalarla iş birliği yaparken SEM bize önemli avantajlar sağlayacak. Ayrıca, SEM ile TÜBİTAK, Avrupa Birliği ve bakanlık projelerinde bir adım önde olacağız. SEM, yalnızca meteoroloji ve malzeme mühendisliği alanlarında değil; elektrik-elektronik, makine, inşaat gibi mühendislik disiplinlerinde de geniş bir kullanım alanı bulacak.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, SEM’in üniversite için hayırlı olmasını ve birçok başarılı akademik çalışmaya vesile olmasını temenni etti.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.