Sakarya Büyükşehir Belediyesi, altyapı dönüşümü ve sürdürülebilirlik adımlarıyla şehirdeki yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. Modern projeler ve çevre dostu uygulamalarla Sakarya’nın geleceğine yön veriyor.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), 2024 yılı yatırımları ile güçlü altyapı dönüşümü için önemli adımlar atmayı hedefliyor. Dirençli şehir anlayışına uygun olarak gerçekleştirilen bu çalışmalar kapsamında, Sakarya genelinde 239 kilometrelik bir altyapı ağı oluşturulmuştur. Toplamda 463 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen projeler, 170 bin metrelik içme suyu, 46 bin metrelik atık su ve 23 bin metrelik yağmur suyu hattının inşasıyla, Sakarya’nın bugünü ve geleceği için sorunsuz bir hizmet sunmaya başlamıştır.
Sakarya’nın doğal kaynaklarına sahip çıkmak amacıyla yürütülen kaçak su kontrollerinde, yıl boyunca 30,558 adres titizlikle denetlenmiş, tespit edilen kaçak kullanımların önüne geçilerek 1 milyon 100 bin metreküp su israfının önlenmesi sağlanmıştır. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar’ın kaynaklara gösterdiği hassasiyet doğrultusunda hayata geçirilen ve arıtma değerleri ile Türkiye’de bir ilki temsil edecek olan 42 milyon liralık Lamellalı Ön Çökeltim Projesi için ilk adımlar atılmıştır. 2025 yılında tamamlanması planlanan bu projenin, Sapanca ve Karapürçek içme suyu arıtma tesisleri ile entegre bir şekilde çalışarak su kaynakları üzerindeki stresi azaltması hedeflenmektedir.
SASKİ, altyapı ve enerji yatırımlarında sürdürülebilirliği ön planda tutarak, su ve güneş enerjisinden elde ettiği enerji ile 2024 yılında 115 milyon liralık bir gelir elde etmiştir. ADASU, İkramiye, Hacımercan, Balıkçı, Hızırilyas, Keremali Hidroelektrik Santralleri ve Karaman Güneş Enerji Santrali’nden elde edilen enerji ile toplamda 48 milyon 243 bin kilovatsaat elektrik üretilmiştir. Suyun her damlasına değer veren bir anlayışla yürütülen bu çalışmalar sayesinde, 2024 yılında 107 bin metreküp içme suyu, 56 bin metreküp atık su olmak üzere toplam 163 milyon metreküp su arıtılmıştır.
Son teknoloji ile donatılmış arıtma tesislerinde, arıtılan sular en temiz haliyle abonelere ulaştırılmakta, atık sular ise sağlıklı bir şekilde doğaya deşarj edilmektedir. Bu sayede, Sakarya’nın su kaynakları üzerindeki baskı azaltılarak, geleceğin su mirası güvence altına alınmaktadır.
Tüm altyapı çalışmalarının yanı sıra, vatandaş memnuniyeti de SASKİ için her zaman öncelikli bir konu olmuştur. Yıl boyunca kuruma ulaşan 553 bin çağrı başarıyla yanıtlanmış, vatandaşlara geri dönüş sağlanarak yapılan anket sonuçlarında %91 oranında memnuniyet sağlanmıştır.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, şehri güçlü bir altyapı ağı ile buluşturmaya, su kaynaklarını korumaya ve alternatif su kaynakları oluşturmaya devam edeceklerini belirtmiştir. Altyapı ihtiyaçlarının çözümü için gerekli adımları atmayı ve suyun geleceğini güçlü bir şekilde korumayı sürdüreceklerinin altını çizmektedir.