Güneş Sistemi ve Gezegenlerin Uzaklaşma Nedeni
Güneş Sistemi ve Gezegenlerin Uzaklaşması
Evrenin genişlemesi hakkında sıkça sorulan sorulardan biri, Güneş’in çekim gücünün zannedildiği kadar güçlü olup olmadığıdır. Bu sorunun cevabını derinlemesine inceleyelim. Öncelikle, evrenin genişlemesi yalnızca birbirine bağlı olmayan bölgeleri etkilemektedir. Bu nedenle, genişleme Güneş sistemi içindeki nesneler arasındaki mesafeyi doğrudan etkilemez. Çünkü bu nesneler, yer çekimi kuvveti tarafından sıkı bir şekilde bir arada tutulmaktadır.
Ayrıca, yer çekimiyle birbirine bağlı olmayan nesneler, aralarındaki boşluk genişledikçe birbirinden uzaklaşma eğilimindedir. Gezegenlerin, bu yoğun çekim gücüne rağmen Güneş’e yaklaşmamasının arkasındaki temel sebep ise yanlamasına hareket etmeleridir. Örneğin, gezegenimiz Dünya, saatte yaklaşık 107.000 kilometre hızla hareket etmektedir. Güneş’e doğru yol almasının tek yolu bu yanal hareketlerini durdurmasıdır.
Peki, bu durum gezegenlerin Güneş’ten uzaklaşmasının nedeninin hızlanmaları olduğunu mu gösteriyor? Kesinlikle hayır. Gezegenlerin Güneş’ten uzaklaşmasının temel nedeni, Güneş’in nükleer füzyon yoluyla kütleyi enerjiye dönüştürerek oldukça yavaş bir şekilde kütle kaybetmesidir. Aynı zamanda güneş rüzgârlarıyla da kütle kaybetmektedir. Bu durum, Güneş’in kütle kaybının yer çekimi çekiminin azalmasına ve dolayısıyla gezegenlerin yörüngelerinin genişlemesine yol açtığını göstermektedir.
Özetle, gezegenlerin Güneş’in yoğun çekim gücüne rağmen ondan uzaklaşmalarının nedeni yanal hareketlerinde gizlidir.
- Kaynaklar: IFL Science, Vocal
İlginizi çekebilir: