Başkan Yusuf Alemdar, yeni Depozito Saha Yönetim Sistemi hakkında detaylı açıklamalarda bulunuyor. Bu sistemin avantajları, işleyişi ve sektöre sağlayacağı yenilikleri keşfedin.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hayata geçirdiği “Depozito Saha Yönetim Sistemi” (DSYS) projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bu projeye yönelik iş birliği protokolü, bizzat Bakan Murat Kurum tarafından imzalanmış olup, Sakarya, Türkiye’de bu proje için ilk ve tek pilot şehir olarak seçilmiştir.
Bu proje ile birlikte Sakarya’nın sıfır atık ve sıfır emisyon hedefi daha da güçlenirken, Başkan Alemdar, atılan bu adımın Sakarya’nın daha temiz bir çevreye kavuşması açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Alemdar, bu projeyle birlikte sıfır atık ve emisyon iddialarını daha da güçlendirerek, ‘yeşiliyle ön planda, oksijen ve huzur dolu bir Sakarya hayali’ için bir adım daha atmış olduklarını belirtti.
Alemdar, bu konuda yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “Sıfır atık ve sıfır emisyon iddiasıyla yürüttüğümüz çalışmaların, böylesine önemli bir gelişmeyle güçlenmesi bizim için çok kıymetli. Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana bu alanda yürüttüğümüz çalışmaların kapsamını genişletmek için büyük bir gayret sarf ediyoruz. Özellikle en büyük doğal kaynağımız olan Sapanca Gölü’müzün etkin şekilde korunması ve karbon emisyon seviyelerinin düşürülmesi için yeni projeler üretme konusunda adımlar attık ve atmaya da devam edeceğiz. Çünkü biz, tertemiz, yeşiliyle ön planda, oksijen ve huzur dolu bir Sakarya’yı hayal ediyoruz. Yakında atık toplama makinelerini şehrimizde göreceğiz.”
İş birliği protokolünü imzalayan Bakan Murat Kurum, “Depozito Sistemi, ülkemize her yıl 520 milyon avroluk kazanç getirecek ve Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülüğündeki Sıfır Atık Projesi’nin en kıymetli adımı olacak. Bu sistemi 2025 yılı içinde Sakarya’dan başlamak üzere kademeli olarak ülke genelinde yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Yıl sonunda her il ve ilçede asgari makine ve altyapı kurulumuyla ulusal depozito sistemine geçmiş olacağız.” dedi.
Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) uygulaması ile bu logo taşıyan plastik, cam ve alüminyum içecek ambalajları, sisteme entegre depozito iade makinelerine iade edilebilecek. İade edilen her ambalaj başına belirlenen tutarda teşvik bedeli, vatandaşa ödenecek. Proje ilk olarak Sakarya’da başlayacak ve ulusal düzeyde depozito uygulaması başladığında, belirlenen depozito bedeli vatandaşın e-cüzdan hesabına iade edilecektir.