Yiyecekler

Evde sebze yetiştirmek, en iyi altısı

Son günlerde birçok kişinin rağbet ettiği sağlıklı ve organik ürünlere kendi el emeğinizle sahip olabilirsiniz. Marketlerden, pazardan almak yerine balkonda kendiniz sebze ve meyvenizi yetiştirebilirsiniz. Peki balkonda sebze nasıl yetiştirilir? İşte balkonda minik sera yetiştirmenin püf noktaları

  1. Şehirde yaşayanlar ya da ekecek biçecek bahçesi olmayanlar için, sebzeleri dalından koparıp sofraya getirmek, hormonsuz, kimyasal ilaçlardan uzak beslenmek çok önemlidir. Bunun için balkonuzun bir köşesini ayarlayarak meyve sebze fideleri almanız ilk adımlardan biridir.

  2. Domates, biber, maydanoz, nane, kekik, biberiye, fesleğen, marul, patlıcan, havuç, roka, soğan, sarımsak… gibi birçok sebzeyi bir sürü para vermek yerine evde yetiştirebilirsiniz. İşte balkonda sebze yetiştirmenin püf noktaları:

  3. NİSAN AYI TAM ZAMANI Nisan itibarıyla sevinizi vererek sebze ekimine başlayabilirsiniz. bitkiler ekilmeye başlıyor. Tam da mevsmi olan nisan ayıyla birlikte güneş alan bir balkonda domates, salatalık, patlıcan, biber, fasulye, kabak, domates, kekik, biberiye ve çilek daha verimli yetiştirebilirsiniz. Daha az güneş alan kuzey cephe balkonlarda ise havuç, turp, karalahana, marul, ıspanak, biberiye, nane ve maydanoz yetiştirmek mümkün (bu bitkiler gölge ve nem sever). Özetle her evde üretim yapılabilir. Sebze ve meyvelerin çoğu 2-3 ay içinde ürün verir.

  4. DÜŞÜK MALİYETE SAKSI Evde sebze ve meyve ekimini daha ucuza getirmek için pahalı saksılar almak yerine evde atık olan pet şişeleri kullanarak ekim yapabilirsiniz. Böylelikle minik seranızı daha az maliyetli hale getirebilirsiniz. Bir diğer kullanabileceğinizdiğer alternatif yöntemler:

  5. Örneğin; yoğurt kapları, kola şişeleri, 5 veya 10 litrelik pet su kapları, deterjan kapları uygun ebatlarda keserek kullanabilirsiniz. Bu atıkları faydalı bir hale dönüştürmüş olursunuz. Saksı plastik olursa nemi daha çok tutar. Yeşillikler ve aromatik bitkiler genelde küçük saksılarda, çatlamış bir bardakta yetiştirilebilir. Ancak domates, biber gibi bitkilerin yetişmesi için daha büyük saksılara (5-10 litrelik su kabı gibi) ihtiyaç olur. Bunların altına da delik açmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu