Esnaf ve sanayicilerin karşılaştığı eleman eksikliği sorunu, sektördeki büyümeyi ve rekabeti olumsuz etkiliyor. Bu içerikte, sorunların sebepleri, çözüm önerileri ve istihdam alanındaki gelişmeler ele alınıyor.
Son yıllarda esnaf ve sanayiciler, çırak ve nitelikli eleman bulmakta ciddi zorluklar yaşıyor. Eleman eksikliği, iş süreçlerinde aksamalar yaşanmasına neden olurken, çırak bulamayan esnaf, yeni ustaların yetişmemesi konusunda endişe duyuyor. Karasu Karma Sanayi Sitesi esnafı, gelecekte araç tamir ve bakım işlerinin sürdürülebilirliğinden kaygı duyuyor.
Esnaf Cihan Yaşar, yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, “Bizim zamanımızda 4+4+4 eğitim sistemi yoktu. İlkokul 5’ten sonra isteyen okur, isteyen çalışmaya giderdi. Şimdi çocuklar bize geldiğinde 18 yaşına basmış oluyor. O çocuğa da laf geçiremiyorsun, dinlemiyor. Gençler, bu dönemde çabuk para bulmanın peşinde. Bu yüzden eleman bulmakta zorlanıyoruz. Çırak geliyor, ‘Bana kaç para vereceksin?’ diye soruyor. Daha aletleri tanımıyor ama para istemekten çekinmiyor,” sözleriyle durumu özetliyor.
Diğer bir sanayi esnafı Salih Haldız ise, “Gençlerin tamamı masa başı iş istiyor. Temiz giyinip, az mesai yapmak istiyorlar. Ancak sanayi dünyası böyle değil. Çırak bulmakta gerçekten zorlanıyoruz. Gelecekte bu arabaların tamiri de sorun haline gelecek çünkü insan kaynağı yetişmiyor,” diyerek gençlerin iş dünyasındaki beklentilerini eleştiriyor.
Anadolu lisesinden ayrılarak Mesleki Eğitim Merkezi’nde (MESEM) eğitim alan Metehan Çatalbaş ise, “11’inci sınıfta karar aldım ve sanayiye geçtim. Derslerim iyiydi fakat atanamamaktan korktum, bu yüzden zevkim ve becerim üzerine çıraklık yapmaya yöneldim. Çıraklara gerçekten ihtiyaç var. Yaşıtlarıma tavsiyem, sevdikleri işin peşinden gitsinler,” şeklinde düşüncelerini paylaşıyor.
Karasu Karma Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mehmet Çatalbaş, uzun zamandır sanayilerde çırak ve usta yetişmediğine vurgu yaparak, “Mesleki Eğitim Merkezlerinde çıraklık okullarına ciddi anlamda önem verilmesi gerekiyor. Sanayi sitesi kooperatifi olarak binamızın üst katını Milli Eğitim’e tahsis ettik ve burada çırak yetişmesini sağladık. Şu anda 470 çırak öğrenci eğitim görüyor. Ancak bu bina yetersiz kalıyor. Bölgede merkezi bir eğitim binasına ihtiyaç var. İlk açıldığında 50 öğrenci varken, bugün bu sayı 10 katına çıktı. Sanayi sitemizin kuzeyindeki bölgede 12 bin metrekare Milli Eğitim’e tahsis edilmiş bir arazi mevcut. Buraya bir okul yapılmasını talep ediyoruz,” ifadelerini kullanıyor.