Teknoloji

Soyu Tükenme Tehlikesindeki Gelinciklerin Klonlanması

Dünya Üzerindeki Soy Tükenmesi Tehlikesi

Dünya Üzerindeki Soy Tükenmesi Tehlikesi

Bugün Dünya üzerinde milyonlarca tür hayatını sürdürmekte; ancak bu türlerin sayısının belki yüzlerce katı, çeşitli sebeplerden ötürü nesillerini sürdüremeyerek yok olmuştur. Günümüzde de pek çok tür, tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmakta ve bilim insanları, bu türlerin korunması için var güçleriyle çalışmaktadırlar. Bu çalışmalar arasında, türlerin korunmasıyla ilgili kayda değer bir gelişme yaşanmıştır.

Scientific American tarafından paylaşılan bilgilere göre, bilim insanları soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kara ayaklı gelincikleri klonlamayı başarmıştır. Bu klonlama işlemi, daha önce dondurularak saklanan dokuların kullanılmasıyla gerçekleştirilmiştir. Bu gelişme, soyu tükenmekte olan türlerin genetik çeşitliliğini koruma ve gelecekteki nesillerin daha sağlıklı bir şekilde varlığını sürdürebilmesi açısından oldukça önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

36 yıl önce ölen gelinciğin dokusundan yeni yavrular klonlandı

Klonlamada kullanılan gen yapısı, 1988 yılında hayatını kaybeden ve ölmeden önce üreyememiş bir gelinciğe aittir. Bu dokunun tercih edilmesinin temel nedeni, yıllar önce aramızdan ayrılan gelinciğin, günümüzdeki gelinciklerden 3 kat daha fazla genetik çeşitliliğe sahip olmasıdır. Klonlama işlemi, bu gelincikten alınan dokuların evcil bir gelinciğin yumurtalarına enjekte edilmesiyle başarıyla gerçekleştirilmiştir.

Ancak, klonlama süreci tamamlanmış olsa da sorun tamamen çözülmüş değil. Zira yeni doğan klon bebekler, sınırlı üreme yeteneğine sahip olmaktadır. Dolayısıyla, türün geleceğini kurtarma şansı oldukça düşük görünmektedir. Çalışmalar, türlerin laboratuvar ortamında korunmasından ziyade, vahşi yaşamda varlıklarını sürdürebilmesi üzerine odaklanmaktadır. Bu nedenle, ilerleyen süreçlerde klon bebeklerin genetik çeşitliliğini artırarak sonraki nesillere aktarabilmesi için yeni stratejiler geliştirilecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu